سال 1403: جهش تولید با مشارکت مردم

English امروز: جمعه 5 بهمن 1403

رضوانی،رئیس مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهیان شهید باهنر کلاردشت :تولیدورهاسازی بیش ازیک میلیون قطعه ماهی آزاددرسال جاری

تاریخ: 12:16:17 1393/11/16 بازدید: 1089
رضوانی،رئیس مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهیان شهید باهنر کلاردشت :تولیدورهاسازی بیش ازیک میلیون قطعه ماهی آزاددرسال جاری





"وضعیت تکثیر و تولید ماهی آزاد رشد چشمگیری داشته است"


ماهی آزاد دريای خزر از ماهيان مهاجر رود کوچ است که از دريا به رودخانه مهاجرت می نمايد و از مهمترين گونه های سردآبی کشور می باشد. کيفيت گوشت ماهی و اهميت آن در سلامتی برکسی پوشيده نيست وجود اسيدهای چرب اشباح نشده به نام امگا 3 و سهولت هضم گوشت ماهی، منبع خوب آهن و نقش آن  در خونسازی و وجود يد و فلوئور و همچنين وجود ويتامينهای گروه  B و بسياری از خواص گوشت ماهی را از ساير منابع پروتئين متمايز و ممتاز می نمايد.


  به گزارش روابط عمومی اداره کل شیلات مازندران،رئیس مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهیان شهید باهنر کلاردشت با اشاره به این مطلب  که خانواده آزاد ماهيان  از جمله ماهی آزاد دريای خزر به دليل سرشار بودن فاکتورهای مغذی سالم از مهمترين آبزيان محسوب ميگردد . افزود: ماهی آزاد دريای خزر که در آبهای عميق و نيمه عميق زيست می کند دارای دو نژاد پائيزه و بهاره می باشد. نژاد پائيزه برای تخم ريزی از ابتدای مهرماه در بسياری از رودخانه های حوزه جنوبی از جمله چشمه کيله تنکابن مهاجرت می نمايد ماهيان مولد مهاجر در زمان مهاجرت تغذيه  نمی کنند و پس از تخم ريزی به دريا باز می گردند .

مصطفی رضوانی گيل کلائی تصریح کرد: ميزان مهاجرت بستگی به سيلابی بودن و دمای آب و ميزان دبی دارد متأسفانه آلودگی رودخانه ها و زيستگاههای طبيعی و اماکن تخم ريزی اين ماهی و صيد بی رويه طی سالهای دهه 50 تخم ريزی و  تجديد نسل  طبيعی اين ماهی را در معرض مخاطره قرار داده بنحوی که بيشترين آمار صيد اين ماهی در سال 1326 به ميزان 5/16 تن گزارش شده و اين ميزان در سال 59 به زير 100 کيلوگرم کاهش يافت و بعنوان گونه در حال انقراض معرفی شد.

این معاون مدیرکل ادامه داد: اقدامات در راستای حفظ و بازسازی ذخائر اين گونه ارزشمند با راه اندازی مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهيان شهيد باهنر کلاردشت توسط شرکت سهامی شيلات ايران از سال 1362 آغاز گرديد. مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهيان شهيد دکتر باهنر دراستان مازندران و در فاصله 70 کيلومتری شهرستان چالوس در دامنه البرز و در پای قله علم کوه و در ارتفاع 1650 متر در حاشيه سرشاخه رودخانه سردآبرود قرار گرفته است . سازمان شيلات ايران و اداره کل بازسازی ذخائر شيلات ايران از سالهای گذشته در مجموعه مراکز بازسازی ذخائر در استانهای ساحلی و جنوب کشور نسبت به حفظ و بازسازی ذخائر گونه های مختلف ماهيهای دريای خزر و ميگو  در جنوب کشور اقدامات ارزشمندی را به انجام رسانيده و با توجه به آلودگی دريای مازندران و رودخانه ها و تخريب زيستگاههای طبيعی با تکثير نيمه مصنوعی و پرورش گونه های مختلف در اين مراکز  بچه ماهيان توليدی را به تعداد قابل توجه هر ساله در دريا رها سازی می نمايند .

وی با بیان اینکه عمده فعاليت  مرکز بازسازی دخائر آزاد ماهيان شهيد باهنر بازسازی گونه ارزشمند ماهی آزاد دريای خزر  می باشد، ابراز داشت: علاوه بر اين در سالهای گذشته اين مرکز بعنوان مرکز دولتی فعال در ارتباط با تکثير قزل آلای رنگين کمان نقش مهم و ارزنده ای را در کشور ايفا نموده تکثير و پرورش موفق  قزل آلای خال قرمز و همچنين اجرای پروژ ها ی تحقيقاتی با موضوعات ارزشمند در قالب رساله دکتری و پايان نامه دانشجوئی  توسط موسسه تحقيقات شيلاتی کشور و دانشگاهها که ادامه دارد از ساير فعاليت های  اين مرکز می باشد .

این مقام مسئول همچنین خاطرنشان ساخت: در نتيجه فعاليت های موثر مرکز در زمينه بازسازی ذخائر و اجرای پروژه های علمی و تحقيقاتی از ابتدای دهه هشتاد اين مرکز توسط سازمان ناکا بعنوان مرجع فعاليت های سردآبی در  آسيا و اقيانوسيه معرفی گرديد.  ولی در سال 1385 با افتتاح مرکز تحقيقات سردآبی کشور در دوهزار تنکابن اين عنوان به آن مرکز با همکاری مرکز شهيد باهنر منتقل گرديد . از مهمترين نتايج فعاليت های اين مرکز علاوه بر مواردی که ذکر گرديد حفظ و بازسازی موفق ذخائر گونه ماهی آزاد دريای خزر می باشد.

 

رضوانی گيل کلائی تصریح کرد: بر اساس آمار در سال 81 ميزان صيد مجاز اين ماهی در استانهای ساحلی 9 تن ثبت گرديد و با احتساب صيد توسط ساير صيادان اين رقم تا دو برابر هم قابل   تخمين  می باشد .وضعيت صيد ماهی آزاد در سال جاری و فور آن نشانه  ميزان صيد ، بيش از ارقام ياد شده می باشد .

وی بیا بیان اینکه وضعيت صيد مولدين آزاد توسط اين مرکز در رودخانه چشمه کيله در سال جاری با صيد تعداد 836 قطعه مولد که به دليل بارندگی های به موقع و سيلابهای مناسب و به موقع با تلاش افراد دست اندکار  محقق گرديد و چند برابر سالهای معمول بوده  مبين  اين موفقيت می باشد، یاد آور شد: مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهيان شهيد دکتر باهنر هر ساله  در رودخانه چشمه کيله و دو هزار و سه هزار تنکابن ـ سردآبرود ـ چالوس ـ کاظم رود ـ و بعضاً در صورت در اختيار داشتن مولد از استان گيلان در رودخانه های آن استان ساليانه اقدام به رها سازی صد ها هزار  بچه ماهيان آزاد می نمايد .

رئیس مرکز بازسازی ذخائر آزاد ماهیان شهید باهنر کلاردشت  بیان داشت: طی سالهای اخير وضعيت توليد مرکز افزايش چشمگير داشته است . عليرغم سختی بسيار زياد توليد و پرورش آزاد و انکوباسيون طولانی آن ( 3 ماه ) اين مرکز موفق گرديد توليد و رها سازی را در سالهای 91-90 به بيش از 800 هزار قطعه و در سال 92 اين رقم را به يک ميليون قطعه افزايش داده و در سال 1393 با توجه به وضعيت بسيار مناسب تکثير پيش بينی ميگردد اين رقم به بيش از 1 ميليون افزايش يابد .

رضوانی با اشاره به اینکه اين موفقيت ضمن برنامه ريزی و تلاش مجموعه مرکز با حمايت و پشتيبانی و نگاه ويژه مدير کل محترم شيلات استان مازندران و حمايت  معاونت محترم برنامه ريزی و توسعه منابع شيلات استان و همچنين حضور و پی گيری و حمايت اداره کل محترم بازسازی ذخائر شيلات ايران که عليرغم محدوديت ها و مشکلات همواره پشتيبان و حامی فعاليت های بازسازی ذخائر بوده اند محقق گرديد، اظهار داشت: از  ساير مسئولين محترم  از جمله فرمانداران محترم شهرستان کلاردشت و تنکابن،  شهرداری محترم تنکابن و فرماندهی محترم يگان حفاظت منابع استان و شهرستان تنکابن ـ ادارات محترم شيلات شهرستانهای تنکابن و نوشهر و اداره محيط زيست شهرستان تنکابن و ساير دستگاهها و ادارات محترم که هر ساله در تحقق فعاليت های بازسازی ذخائر اين مرکز مساعدت و ياری می نمايند تقدير و تشکر بعمل می آيد.

رضوانی گيل کلائی در پايان عنوان کرد: لازم به ذکر است که فعاليت های بازسازی ذخائر در صورت حمايت و همراهی مردم فهيم و  گروههای فعال مردم نهاد در حفظ محيط زيست  و جامعه محترم بهره بردار و صيادان عزيز بصورت پايدار به موفقيت نائل می آيد . در صورت عدم آلودگی رودخانه ها و نهايتاً دريا و صيد مسئولانه در دريا و همچنين در صورت دادن مجال به مولدين برای تخم ريزی طبيعی در زمان ورود به رودخانه ها  می توان بصورت پايدار نسل اين گونه ارزشمندو ساير گونه های آبزيان را حفظ و توسعه داد و اين ثروت ملی را برای  نسل های آتی به ارمغان گذاشت . به اين اميد که همه ما با منابع ملی و طبيعی اعم از دريا ، رودخانه ، جنگل و ... مهربان باشيم و لذت زندگی درمحيط سالم و با نشاط را تجربه کنيم.





 

Shortcut keys: Prev=Right , Next=Left

سایر اخبار